preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac"

 > Naslovnica
Vijesti

Naši učenici na hodočašću u Lourdesu - Francuska

Autor: Ivana Vrljac, 2. 5. 2019.

Četvero učenika Centra „Šubićevac“ provelo je proljetne praznike na hodočašću u Lourdesu u Francuskoj, gdje su boravili od 22. do 27. travnja 2019.

 

 

Hodočašće je organizirala Dječja udruga hrabrost iz Zagreba, poznatija pod nazivom DUH, osnovana 2003. godine, čiji je cilj  jačati samostalnost i samopouzdanje svojih korisnika, djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, raznim zabavno-edukativnim aktivnostima koje organiziraju tijekom cijele godine, a glavna im je aktivnost međunarodno hodočašće u Lourdes.

Svake godine u vrijeme proljetnih praznika organizira se Hodočašće povjerenja djece s teškoćama u razvoju (eng. handicapped children pilgrimage trust – HCPT). Istoimena udruga „HCPT” osnovana je u Ujedinjenom Kraljevstvu 1956. godine. Iz nje se razvila udruga The Irish Pilgrimage Trust koja prva samostalno putuje s djecom s teškoćama u razvoju u Lourdes, a u kasnijim godinama pomaže udrugama u drugim dijelovima svijeta da se priključe ovom pokretu. Pomoću irske udruge, u Hrvatskoj je prije 16 godina osnovana Dječja udruga hrabrost.

Ove je godine, u organizaciji udruge DUH, u Lourdes putovalo tridesetak djece s teškoćama u razvoju sa svojim volonterima, voditeljima grupa, medicinskim sestrama i duhovnicima, a prvi je put okupljena i grupa mladih, tzv. Youth group, čiji su članovi maturanti i brucoši koji su se ovom prigodom učili volontiranju družeći se s korisnicima.

Uz tri zagrebačke grupe i jednu varaždinsku, ove je godine prvi put putovala šibenska grupa: učenici Centra „Šubićevac“: Anđela, Marija, Mateo i Aleksandar, radnici Centra - volonteri: nastavnice Marijana Gladović i Ivana Vrljac, edukacijska rehabilitatorica Anamarija Tadin, asistent u nastavi Niko Blažević, duhovnik Ante Škugor, medicinska sestra Antonija Štampalija, volonterka Ana Pokrajčić i voditeljica grupe Matilda Čakarić. Namjera je udruge DUH osnovati trajnu šibensku grupu, okupiti volontere i djecu s teškoćama u razvoju s našeg područja koji bi putovali na hodočašće, stoga se nadamo da će naša iskustva biti korisna.

 

Šibenska grupa ispred bazilike Bezgrešnog začeća


U šest dana zajedničkog hodočašća, sve je bilo prilagođeno potrebama i mogućnostima djece s teškoćama u razvoju.

Svakoga dana djeca su odlazila na mise koje su odjekivale pjesmom i veseljem, a „mir s tobom“ davao se zagrljajima umjesto rukovanjima. Prvi je put organizirana misa na hrvatskom jeziku u spilji ukazanja, djeca su sudjelovala u irskoj i u međunarodnoj misi na kojima su pronijeli i hrvatsku zastavu, a u ostale dane mise su vodili svećenici koji su pratili pojedine grupe iz Hrvatske. Posebno je dirljiva bila misa posljednjeg dana boravka u Lourdesu, kada su svi koji su željeli izrazili svoje zahvale.

 

Misa na hrvatskom jeziku ispred spilje ukazanja

 

Irska misa

 

Učenici Centra s ostalim predstavnicima Hrvatske na irskoj misi

 

Međunarodna velika vesela misa

 

Naš Mateo čita tekst o prijateljstvu na međunarodnoj misi

 

Šibenska grupa na međunarodnoj misi

 

Misa u prostoru hotela za sve hrvatske grupe

Mladi su hodočasnici sudjelovali u procesiji svijeća i u pobožnosti križnoga puta, razgledali su svetište, posjetili kupke sa svetom vodom, svaka je grupa ukrašavala veliku uskrsnu svijeću svojim crtežima i porukama i zapalila ju u svetištu, a svatko je zapalio i vlastitu, manju svijeću, uz osobnu molitvu.

 

Procesija svijeća

 

Križni put

 

Blagoslov svijeća

 

Paljenje velike svijeće

Uz duhovne trenutke, bilo je dovoljno vremena i za igru, druženje, stvaranje zajedništva. Kada je bilo loše vrijeme družili smo se u hotelskim hodnicima, za lijepa vremena aktivnosti su bile na otvorenome, crtali smo i pisali poruke jedni drugima koje smo ostavljali u posebnim omotnicama na vratima soba, a vrhunac zabave bio je okupljanje maskiranih sudionika u hotelskoj dvorani u kojoj se svaka grupa predstavila glazbenom ili plesnom točkom, uz snažnu podršku publike svim izvođačima.

Trenuci odmora i zabave

 

 

 

Nogometna utakmica Varaždinaca i Šibenčana

 

 

 

Šibenska grupa na večernjoj zabavi

 

 

 

 

Ovo je hodočašće zaista bilo vrijedno iskustvo za sve – uz duhovni rast mnoga su djeca dobila priliku prvi put putovati bez pratnje roditelja, naši su učenici prvi put putovali zrakoplovom, stekli su nove poznanike i prijatelje među drugim korisnicima, odraslim volonterima i volonterima iz grupe mladih i vratili se u Šibenik prepuni dojmova koji neće tako skoro izblijedjeti. Nama odraslima ovo je bila prilika družiti se s djecom na neki drugi način od onoga uobičajenog, na način koji razvija zajedništvo na mnogo višoj razini.

 

Oproštaj od volonterki iz grupe mladih

U ime djece i volontera velika hvala udruzi DUH i svim donatorima koji su našim učenicima omogućili ovo prekrasno putovanje!

 

Više fotografija pogledajte u albumima:

Lourdes 1

Lourdes 2

Lourdes 3
Tražilica
Školski kalendar

Šk. god. 2020./2021.

 

Priloženi dokumenti:
Skolski kalendar 2020 2021.jpg

Školski list

SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA

Upisi u 1. razred OŠ

Priloženi dokumenti:
Upisi u prvi razred.pdf

Libar od pola stoljeća

Monografija Centra "Šubićevac"

1967. - 2017.

Klikom na fotografiju možete pogledati elektroničko izdanje monografije.

Zainteresirani za tiskano izdanje monografije mogu se javiti u Tajništvo Centra "Šubićevac".

Humanitarna akcija
Preventivni program

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac" / Bana Josipa Jelačića 4, HR-22000 Šibenik / centar-odgojiobrazovanje-subicevac-si.skole.hr / ured@centar-odgojiobrazovanje-subicevac-si.skole.hr
preskoči na navigaciju